Synology DS212j anmeldelse

6. mars 2012 17:46 | Kommentarer (0) | Espen Xandrius Leinæs

Det skjer fra tid til annen, at brukere på dette nettstedet snakker om ulike alternativer, blant annet for å se filmer på en enkel måte på sin Xbox 360-konsoll. Vi mente derfor at det var på tide at vi så nærmere på hva de ulike produsentene av såkalte NAS har å tilby. Den første enheten vi har kunnet teste dette fra er Synology DS212j.

En NAS (Network Attached Storage) er kort, en slags ekstern harddisk koblet til hjemmenettverket, og deretter er alle de andre enhetene koblet til samme nettverk, og gjøre bruk av den til forskjellige ting - som å se på filmer, backup av sine datamaskiner, skriver servere og mye mer.

Xboxlife Share!

Når det gjelder mer seriøse NAS, men fortsatt til hjemmebruk, er det to produsenter som er litt mer kjent enn de andre, nemlig QNAP og Synology, som altså har laget denne enheten, vi ser nærmere på denne i gjennomgangen.

Pakken inneholder:
- Synology DS212j enheten
- Installasjons cd til Windows og Mac
- Samlesett
- AC-strømadapter & strømkabel
- Nettverkskabel på 2 meter

Hardware spesifikasjon:
- Mulighet for opp til 2 SATA (II) harddisker
- 1 x 1Gbit nettverks port
- 2 x USB 2.0 porter

Som kan sees fra ovenstående oversikt er hva du får med deg når du kjøper fra Synology DS212j så det følger altså ikke med harddisker. Dette er en ganske generell ting, når du kjøper en NAS fra en av de store merkene. Dette betyr selvsagt at du får en ekstra kostnad utover kjøp av NAS-enhet, men så kan man først bestemme hvor mye plass du vil ha i det - og du har muligheten til å starte med liten plass og så senere sette større harddisker uten å måtte gå ut og investere i en ny NAS-enhet. I skrivende stund støtter DS212j to harddisker på en gang på opptil 3 TB i størrelse. Avhengig av hvordan du konfigurerer det hele og hvor mye sikkerhet du vil unngå tap av data, så det er mulig å maksimalt ende opp med enten 6 eller 3 TB plass.

Når du først pakker ut din DS212j, begynner du tydeligvis å installere harddiskene i det før du kan begynne å bruke den. Her kommer så det første problemet, nemlig at det ikke er super lett å finne ut nøyaktig hvordan du skal sette harddisker inn i NAS-enheten. Her mangler en hurtigguide og et utvalg av skruer som du må løsne med en skrutrekker for å åpne enheten opp.

Manualene ligger på medfølgende DVD, men det kan være vanskelig å vite nøyaktig hvilken manuell du trenger, når de merkelig nok ikke har de samme navnene som NAS-enheten. Denne anmeldelsen handler om DS212j som du vet, og for å finne den medfølgende manualen, må du først ned i katalogen "QIG12" og deretter inn i "2bay" katalogen (som også er en katalog som heter "2bay2") og til slutt for å åpne filen "Syno_QIG_2bay_dan.pdf". Det er egentlig ikke noe i det foregående som på noen måte antyder at denne håndboken tilhører DS212j. På den andre siden er det positivt å se at håndboken er på norsk/dansk.

Etter at du har åpnet opp enheten, setter du (SATA II) harddisker inn ved å skyve dem tilbake i en slags ramme. Her er det også et lite problem, og at det er at det er vanskelig å vurdere om harddiskene er montert riktig siden det er omtrent en centimeter avstand tilbake fra harddisken og rammen - slik at du kan få inntrykk av at de er skjøvet lenger tilbake enn det er faktisk mulig, og dermed risikere å ødelegge sitt nye leketøy. Mens det er derfor i de fleste tilfeller vil gå bra og vi derfor leter etter en litt hår-splitting, det er derfor rom for en viss bedring på dette området, hvis du forventer Herr og Fru Norge må kunne bruke denne enheten uten for altfor mange problemer.

Xboxlife Share!

Etter at harddisker har blitt montert, er det bare å montere enheten på nytt, sette nettverkskontakten i og koble på strømmen, så er du i ferd med å kjøre. Støpselet forbinder man bare for eksempel, i sin switch eller ruter, og skrur på NASet, og deretter starte opp programmet som heter "Synology Assistant" på sin PC eller Mac. Det første som Synology Assistant gjør er å skanne nettverket ditt for å finne ut om det er tilkoblet noen Synology produkter. I dette tilfellet fant det umiddelbart DS212j enheten, og som kan sees fra bildet under, står det også at NAS-enheten ikke er konfigurert.

For å fortsette med installasjonen, velger du bare den enheten du vil installere, og deretter på "Install"-knappen. Da får du en guide, som dessverre ikke er fullt så brukervennlig som du kunne håpe på - den første dialogen vises for eksempel opp og sier at min "Disk Station har ingen DSM installert" og at jeg må angi banen til installasjonsfilen - allerede her sitter jeg som forbruker og får litt tvil om jeg velger feil fil, er min Disk Station knust?

DSM er også Disk Station Manager og programvaren som styrer NAS-enheten. DSM installasjonsfil, som den spør etter er åpenbart på den medfølgende DVD-en i "DSM" katalogen. Igjen, det er flere å velge mellom, men heldigvis er navngiving mer nøyaktig enn de tidligere nevnte relaterte guider. Resten av installasjonen er ganske smertefri og er egentlig bare at man velger et passord, nettverksinnstillinger (som er typisk automatisk allerede) og ellers gjør programmet resten for deg. Når det er ferdig installert, åpner man bare NAS-enheten via sin favoritt nettleser og kan deretter gjøre ekstra oppsett der inne.

Disk Station Manager-programvaren inneholder en rekke programmer som Media Server, iTunes-server, Audio Station, Photo Station, Download Station, en filserver og med muligheten til å kjøre sin egen mailserver. Det fungerer alt super fint og er veldig intuitiv, faktisk er det så enkelt at du mer eller mindre kan starte og stoppe de forskjellige tjenestene med et enkelt museklikk, uten reelt behov for ytterligere konfigurasjon av dem. DSM er bygd i Java, og det er ganske imponerende hvor raskt du kan navigere rundt i systemet - som regel uten ventetid.

Xboxlife Share!

For de som kanskje ønsker å kjøre noen tredje parts programmer direkte på deres NAS, er det også et "Package center" hvor det er flere programmer som kan - igjen, bare ved noen få museklikk - installeres og oppe og gå. Det eneste problemet med ting som du installerer fra Package center er at de konfigurasjonsalternativene for dem ikke dukker opp i hoved kontrollpanelet der alle de andre programmene ellers vil ligge - de må i stedet finne et sted for seg selv, og det tok meg litt tid å finne ut.

Xboxlife Share!

Nå er det selvsagt ikke mye poeng i å ha en NAS-enhet på nettverket sitt hvis det ikke er noen data på det som kan deles med andre enheter på nettverket. Dette kan, som tidligere nevnt eksempel være filmer som deretter bli streamet via Xbox 360 til din TV - eller faktisk direkte til din TV hvis du har en modell som støtter DLNA, som mange av de nye modellene nå gjør. Det er mange måter du kan overføre filer til NAS, for eksempel: kan du gjøre det via FTP, en delt nettverksstasjon, eller bare via Disk Station Managers innebygde filbehandler. File Browser er tilgjengelig direkte fra nettleseren din, og det tillater deg å laste opp filer på en superenkel måte - faktisk, så du kan flytte filene på samme måte som du kjenner den fra Windows Utforsker eller Finder på Mac.

Den innebygde filserveren, sammen med enhetens brukeradministrasjonsfunksjoner gjør det mulig å skape kataloger på NAS, som er privat for bestemte brukere. Det kan være at hele husholdningen skal ha tilgang til å lagre data på den, men at du likevel vil ha litt privatliv rundt hva hver enkelt person har liggende. Det er også mulig å kryptere mapper, hvis du føler for det, og dermed øke sikkerheten for eventuelle sensitive data du har liggende rundt - og som tyver derfor ikke umiddelbart kan få tilgang til hvis NAS en dag ville forsvinne i forbindelse med et innbrudd.

Streaming av filmer, bilder eller musikk på konsollen via den innebygde Media Server krever først at du aktiverer medieserveren på NAS. Dette gjøres via Disk Station Manager og kan gjøres med to klikk. Media server som kjører DLNA / UPnP og innholdet kan derfor bli streamet ut til alle maskinene i nettverket som bruker denne teknologien. Når media server er satt opp slik at du bare laster opp de tingene du vil ha i NAS. Så de er umiddelbart tilgjengelig for enheter som er plassert på nettverket.

Du kan nå spille av innhold på Xbox 360 ved å velge "Video Player", "Music Player" eller "Picture Viewer". Enklere kan det neppe være til å streame innhold til konsollen, og det har den fordelen at den ikke krever at du har en PC med Windows Media Center på for å kjøre mens du ønsker å se filmer eller vise feriebildene med familien. Enheten støtter en lang rekke videoformater, så du bør være godt dekket. Den støtta listen er som følger: 3GP, 3G2, ASF, AVI, DAT, DivX, DVR-MS, ISO, M2T, m2ts, m4v, MKV, MP4, MPEG1, MPEG2, MPEG4, MTS, MOV, QT, SWF, TP , TRP, TS, VOB, WMV, XviD.
Hvis du ønsker å ha et hjemmeside uten å måtte betale penger for at et firma hoster det for deg, så kan DS212j også gjøre det. Det er standardvalget for å installere en Apache webserver, og selv aktivere både PHP og MySQL på den. Det er mulig å være host for opptil 30 ulike nettsteder samtidig. Enten du foretrekker det ene eller det andre, er selvsagt opp til deg, men muligheten er der, dette vitner nettopp om dette produktets mangfold.

Evnen til å skape svært spesifikk strømstyring er også deilig. For eksempel kan man sette NAS til å slå seg på hver dag på et bestemt tidspunkt, kan det være når du kommer hjem fra jobb - og av igjen på et tidspunkt når du vet du har gått til sengs. Selv om enheten åpenbart bruker mindre strøm enn en PC, kan du fortsatt spare mye ved å bytte automatisk til det. Den bruker ifølge Synology selv 17.6 W når den kjører - men bare 5,5 W når den er sovende.

En av de tingene som Synology synes å være ganske god på, er å jevnlig publisere nye oppdateringer til maskinvaren sin. Testen i denne gjennomgangen er gjort fra versjon 3.2 av Disk Station Manager programvare, men det er allerede en offentlig betaversjon av versjon 4.0, som inneholder et stort antall store oppdateringer. Men haken, er at når du har oppgradert til en ny DSM versjon, så det er ikke mulig å gå tilbake til en tidligere versjon, derfor valgte jeg å ikke oppgradere for denne testen. Oppgraderingen er akkurat som alt annet om DSM super enkelt å bruke.

Nettopp den neste versjonen av DSM programvare gir en av de tingene som den nåværende versjonen mangler, nemlig evnen til å kjøre antivirus direkte på NAS-enheten. Det er en skam at det ikke allerede er et alternativ, men virkelig godt å se at det kommer.

Xboxlife Share!

For å returnere til hardware delen av DS212jen, så er det på baksiden to USB 2.0-porter og en RJ-45 nettverksport med kapasitet på 1 Gb - disse spesifikasjonene burde dekke de fleste behov, men hvis du har et ønske om å bruke den nye og mye raskere USB 3.0-standarden, så er det ikke på denne NAS, så det du må investere i i tilfelle. De to USB 2.0-porter, blant annet brukt til å koble en skriver som du vil dele på nettverket ditt, eller rett og slett mer diskplass for eksempel i form av USB sticker. I tillegg tror jeg viften på baksiden av enheten er litt for støyende for min smak. Dette betyr at det trolig er nødvendig å plassere den et sted hvor det vil bli noe gjemt bort.

Verdt å merke seg er også at DS212j ikke har WiFi som standard. Det er imidlertid mulig å kjøpe en USB dongle, som betyr at du kan koble enheten til ditt trådløse nettverk. For hastighets grunner, tror jeg imidlertid at jeg vil anbefale at du bare bruker en vanlig nettverkskontakt - det vil i de fleste tilfeller gi den beste opplevelsen, spesielt når du streamer av filmer.

For de som kan føle et behov for å få tilgang til NAS og filer når de er på farten, så det er også mulig å laste ned Apps for både Android og iPhone mobiltelefoner som kan gi direkte tilgang til den.

Xboxlife Share!

I denne anmeldelsen har jeg bare dekket en svært liten del av de muligheter som Disk Station Manager-programvaren har å tilby. Det er som nevnt tidligere en rekke forskjellige muligheter gjemt i dette lille stykke maskinvare - de fleste er enkle nok til at de fleste av de mindre teknisk tenkende mennesker kan finne ut av det, men det er også mulighet til å grave dypere inn i ulike konfigurasjoner, så selv de mest avanserte brukerne vil kunne møte deres behov og nysgjerrighet. Egentlig er det hele bygget rundt en Linux-kjerne, så hvis du er en meget avansert bruker, kan du faktisk få tilgang til, og ikke minst konfigurere enheten direkte via Telnet eller SSH. Vil ordene Telnet og SSH ikke å ringe en bjelle hos deg, så ikke bekymre deg - alt kan likevel gjøres mye enklere gjennom DSM.

Jeg har prøvd flere forskjellige typer NAS og dermed programvaren som de styres av, og må derfor fastslå at programvaren som følger med Synology produkter er på toppen når det kommer til brukervennlighet og klarhet. Det er ganske enkelt veldig deilig - igjen er det selvsagt også et pluss at det er mulig å velge en myriade av forskjellige språk i grensesnittet - og det er selvsagt mulig å ha språk i dansk, svensk og norsk.

Når man vurderer det ovenfor og legger det sammen - er sannsynligen stor for at du vil ha ditt NAS oppe å kjøre til å streame filmer, backup eller hva du velger å bruke den til - innen en halv time, så det er ingen tvil om at det er et godt og brukervennlig produkt som Synology har levert. Det er fortsatt rom for forbedring, men det er ingen tvil om at Synology har kommet langt allerede. Dette er et produkt som man absolutt bør ha i sine overveielser, hvis du vurderer å investere i en NAS og at prisen på mellom 1300 og 1600 kroner eksklusive disker ikke skremmer deg.

Du kan lese om Synology DS212j og dets muligheter på Synology offisielle nettside her.

Hold et åpent øye på Xboxlife.no i nær fremtid, for vi har fått tillatelse til å holde en konkurranse der premien er vår anmelderversjon av Synology DS212j NAS.

Anmeldelsen er skrevet av Morten Skou Xboxlife.dk, oversatt av undertegnede.
Kommentarer
Du skal være logget inn for å kunne lese og skrive kommentarer.