Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus

23. april 2013 19:47 | Kommentarer (1) | Espen Xandrius Leinæs

De siste årene har det vokst til å bli mer og mer populært å ta opp gameplay videoer fra deres favoritt spill og deretter dele dem på nettjenester som YouTube slik at verden kan se med. Hauppauge var blant de første som gjorde det mulig på en enkel måte - og til en fornuftig pris - for å spille inn direkte fra spillkonsoller i HD-kvalitet med sin Hauppauge HD PVR.

Xboxlife Share!

Nå Hauppauge så igjen på banen med en ny versjon av den tidligere nevnte opptaker nemlig en Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus, har enheten blant annet blitt utstyrt med HDMI-innganger og utganger, samt en oppgradert programvare pakke som inneholder både mulighet å ta opp i kvalitet opp til 1080p, redigere og ikke minst stream gameplay online.

Pakken inneholder:
- Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus
- Ekstern strømforsyning
- USB kabel (2.7 meter)
- 2 HDMI kabler
- PlayStation 3 komponent A/V-kabel
- Hauppauge A/V komponent adapter
- Software på CD-rom
- Quick installation guide

Krav til din computer:
- PC med 3.0 GHz single core eller 2.0 GHz multi-core processor
- Windows XP (SP3), Windows Vista, Windows 7, Windows 8 og Mac.
- 1 GB RAM
- Grafikkort med minst 256MB RAM
- Lydkort
- 220 MB HDD

Det første jeg legger merke til når jeg pakker opp enheten er at når det gjelder størrelse så er den noe mindre enn den første Hauppauge HD PVR som vi har et par stykker av på Xboxlife redaksjonen, og selv om den ikke er fullt så liten som noen av konkurrentene, så det er godt å se at de har gått i riktig retning. Tilkobling av enheten er ganske rett på veien, hvis du ønsker å bruke den med din Xbox 360, så er det bare å slutte til HDMI-kontaktene, koble i strømadapteren i stikkontakten, og så bare sette i gang.

Hvis man vil ta opp fra PlayStation 3, så kan man ikke bruke HDMI fra konsollen og opp til boksen, da spill på PlayStation 3 er beskyttet av HDCP beskyttelsen, som umuliggjør, at man kan ta opp signalet. I stedet skal man bruke den medfølgende komponent-kabel og den tilhørende adapter.

Xboxlife Share!

Det bra med at det er en ekstern strømforsyning er selvfølgelig at det ikke er nødvendig at du har maskinen slått på, bare fordi du må spille. Imidlertid må det være en PC tilkoblet første gang, og hvis strømmen går, så glemmer boksen, dessverre, at det er en pass-through alternativ, og derfor er det nødvendig å slå på PCen igjen for å få det til å fungere. Enheten er også utstyrt med en enkelt knapp på toppen - dette betyr at du kan starte og stoppe opptak ved å trykke på knappen i stedet for å gjøre det fra PC. Men siden den USB-kabelen som følger med ikke er enormt lang, er det min gjetning at det mest sannsynlig er best å bruke start / stopp via datamaskinen. De burde i stedet ha brukt den nevnte knappen som en faktisk av / på-bryter på enheten for en slik er det dessverre ikke, og slås av først når du slår av PCen, noe som virker litt dumt.

Xboxlife Share!

Selve hardwaren gir inntrykk av å være laget i en ganske god kvalitet, og selv etter å ha streamet i 6-7 timer i strekk, ble den ikke varm utover det man kunne forvente.

Softwaren
Når man har tilsluttet boksen, så er det siste man mangler å installere den medfølgende software, som også kan hentes på nettet. Inntil for få dager siden har dette vært hvor Mac-eiere har måttet se på deres nyinnkjøpte enhet med tårer i øynene - det var nemlig ikke noe gratis software fra Hauppauge, som støttet Mac. I stedet måtte man ut og kjøpe noe 3. parts software for $ 30, som så kunne brukes til formålet. Nå har Hauppauge heldigvis innsett feilen og har laget en avtale med HDPVRCapture.com, så folk med en HD PVR 2 Gaming Edition kan hente Mac-softwaren helt gratis. Softwaren til Mac er ganske utmerket, men det er viktig å påpeke at det ikke giver mulighet for å streame online direkte via softwaren. Resten av denne anmeldelsen vil vi fokusere på PC softwaren, som følger med.

Når man starter ArcSoft Showbiz-softwaren på sin computer, så finner det automatisk ut av hvilken oppløsning man kjører på konsollen og retter til deretter. Dessverre var de første par opptak som jeg lagde i 1080p, av så dårlig kvalitet med standardinnstillingene, at man skulle tro, at det var en løgn. Etter å ha rotet med innstillingene, ble det vesentlig bedre, og det er dermed på linje med, hva man ellers ser rundt omkring i forskjellige gameplay-videoer. Det kan tas opp i tre forskjellige formater, nemlig AVCHD (.m2ts og .ts) og MPEG4 (.mp4).

Verdt å bemerke er det at Hauppauge HD PVR 2 GE Plus selvfølgelig støtter de mest vanlige oppløsninger, alt fra 480p til 720p og opp til 1080p. Velger man å ta opp i 1080p, vil antallet frames per sekund være 25 ved 1080p/50 og 30 ved 1080p/60. 720p oppløsningen, som for det meste vil være ganske fin. YouTube støtter opp til 60 og det er egentlig 720p, som jeg primært selv tar opp på. Det er mulighet for å rote med et hav av andre innstillinger, som det nok er de færreste som tør å endre på, men muligheten er der.

En av de meget ergerlige ting ved den software, som følger med, er at den reelt består av tre forskjellige programmer; et program (ArcSoft ShowBiz) som man bruker til å ta opp og lage mindre form for redigering, et program til å streame online med (Hauppauge StreamEez), og et program som sørger for at man kan få satt et vannmerke på de opptak man lager i et av de to andre programmer (Hauppauge Personal Logo inserter). Denne adskillelse av programmer betyr blant annet at du ikke kan ta opp eller ta screenshots samtidig med, at du streamer online.

Hauppauge StreamEez, som som sagt brukes til å streame feks gameplay online, fungerer med henholdsvis Twitch.tv og Ustream. Det er forskjellige standardprofiler, som du kan bruke, når du skal streame, men de viste seg ikke å være særlig gode og ga et litt mudret og pixelert bilde av det, jeg streamet. Det tok meg en god stund å få kvaliteten av min streaming til å se bra ut, da det å opprette nye profiler til streamingen krever at man bruker noe tid på at sette seg inn i tingene, hvis man altså ikke bare prøver seg frem. Med det sagt, så kjørte onlinestreamingen faktisk ganske utmerket, da jeg kom over de første små bumps.

Softwaren minner mest av alt om noe som er blitt hastet gjennom, og alene en ting som brukerinterfacet på de i alt tre forskjellige programmer, er så forskjellige, som de overhodet kunne være. Brukervennligheten kunne utvilsomt også godt trenge å få et ordentlig spark i den riktige retning. Hastigheten er dessverre også langsom, det kan ta opp til 4-5 sekunder, før den tar opp det man er i gang med - og det samme gjelder, når man vil starte eller stoppe sin onlinestreaming.

Utover det så savnet jeg noen forskjellige muligheter som feks å navngi de filmer som man tar opp, i stedet får de bare en timestamp - det kan jo være litt vanskelig å identifisere den riktige filmen, hvis man har tatt opp en masse videoer i strekk. Men når alt kommer til alt, og man ellers har fått konfigurert softwaren, så er det for det meste bare start og stop-knappen som man kommer til å bruke.

Ny software på vei
At jeg sier at det er blitt hastet gjennom, henger også litt sammen med, at jeg nå vet at Hauppauge faktisk er på vei med et nytt stykke software, som samler alle de tre førnevnte programmer i et og samme program kaldt Hauppauge Capture. Man kan i allerede nå hente en såkalt "preview" utgave av det på Hauppauges hjemmeside, men det er snakk om en meget tidlig versjon av det, som det dessverre ikke lykkes meg å få til å kjøre på min PC. Men alt i alt virker det som den mest fornuftige løsning at de samler det hele i et program, fremfor at man skal ha flere forskjellige.

Virkelig dårlig support
Selv om Hauppauge HD PVR2 GE Plus faktisk er et ganske utmerket produkt, så er det en ting til, som jeg synes du skal være oppmerksom på, hvis du velger å investere i det, nemlig deres support. Jeg har flere ganger vært i kontakt med deres support - de første mange forsøk svarte de rett og slett ikke på våre henvendelser. I den omtalte situasjon satt vi med en defekt Hauppauge HD PVR - men det endte ganske enkelt med, at jeg ga opp og måtte sende enheten tilbake, da den jo var defekt.

Da jeg så fikk sjansen for at skrive denne anmeldelse, tenkte jeg, at det var et forsøk verdt å se, om supporten også hadde fått et spark i den riktige retning, akkurat det er jo tilfellet med både hardwaren og softwaren. Dessverre viste det seg ikke å være tilfellet, da supporteren først påsto at de "aldri hadde hørt om feilen før" - dette til tross for, at det er mange som har skrevet om den på nettet. Til slutt ble jeg viftet av med svaret:

"Unfortunately the problem you are describing is not repairable. Your only option would be, is to purchase a replacement."

Hvilket på godt norsk betyr at Hauppauge ikke gidder å hjelpe deg, og den eneste mulighet er å kjøpe en ny. Dette svar kom forøvirg uten at supporteren på noe tidspunkt har fått vite, hvor gammel enheten er eller andre detaljer, som kunne avsløre, om den fortsatt var dekket av fabrikkgarantien. Jeg har i forbindelse med anmeldelsen gjort dem oppmerksom på min opplevelse med deres support og håper at vi får et svar fra Hauppauge omkring det på et tidspunkt, i så fall vil jeg naturligvis oppdatere anmeldelsen.

Velger man å se bort fra supporten og den, inntil videre, litt kjedelige - men tross alt funksjonelle softwarepakken, så er selve Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus faktisk et ganske fornuftig produkt, som nok blir enda bedre, når den nye softwaren er på plass. Den gjør hva man kan forvente - og kvaliteten av opptak såvel som streamingen er veldig fin.

Du kan kjøpe Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus her.

Skrevet av Morten Skou for Xboxlife.dk, oversatt av Espen Xandrius Leinæs for Xboxlife.no
Kommentarer
Du skal være logget inn for å kunne lese og skrive kommentarer.