F1 2012 anmeldelse

| Kommentarer (3) |

Formel 1-spillene fra Codemasters kan minne litt om FIFA spillene fra EA. Det kommer en ny versjon hvert år, og sjeldent med mye mer enn noen små oppdateringer og nyheter. Har F1 2012 nok nye funksjon

Det er litt vanskelig å anmelde spill som F1 2012. Den største grunnen til dette er nettopp det at det sjeldent kommer store oppdateringer mellom hvert år. Det er vanskelig å bestemme seg for om man skal nedgradere et spill fordi det har for få nyheter fra forgjengeren, eller fortsette å rose spillet for alt det det faktisk gjør bra. Så lenge spillene holder samme kvalitet som tidligere, selv om det bare er noen få nyheter, betyr ikke det at jeg vil senke karakteren på et allerede meget bra spill.

Selv om det er få nyheter i F1 2012, betyr ikke det at forandringene ikke er store. Prøv å spille F1 2012 på samme måte som du spilte F1 2011, og se at det ikke går så bra. Kjørefølelsen er ny, og så absolutt forbedret, selv om jeg må innrømme at jeg brukte en god stund på å lære meg å styre. Enda har jeg ikke mestret kontrollene til det fulle. Det er nemlig slik at F1 2012 faktisk er et vanskelig spill, i det minste før man lærer seg kontrollene skikkelig. Hvis man svinger i et sekund for mye, er det fort gjort at bilen plutselig står feil vei. Men det er noe av dette som gjør spillet gøy også. Den følelsen man får når man greier en hårnålsving helt perfekt, er en følelse få andre bilspill kan få fram i deg. Man kan ikke bare pøse på med fart, for å så ta en perfekt brekksladd rundt en sving. Jeg prøvde dette, og det endte med at den svært kostbare bilen min ble kastet mot siden av banen. Selv om man ikke kan se ut som en komplett badass, betyr det ikke at man ikke vil føle seg som en. Kontrollene er nærmest perfekte, og følelsen av asfalt under hjulene er fantastisk. Bilen føles svært responsiv og realistisk. I tillegg har Codemasters virkelig treffet spikeren på hodet når det gjelder fartsfølelse. Det føles faktisk ut som om man kjører i farlig stor fart, noe mange spill med superbiler ikke får til. For å endre litt på et velkjent sitat: «Med stor fart kreves stort ansvar».

Det hele starter med noe kalt Young Drivers Test på Yas Marina Stadium, på banen Abu Dhabi. Young Drivers Test fører deg gjennom alt fra hvordan man bør behandle kjøretøyet, hvordan bremse og gasse, hvordan velge riktige hjul, når man skal kjøre inn til pit-stop for å bytte hjul, osv. Det er kanskje ikke det gøyeste å gjøre, men de 40-60 minuttene man bruker er verdt tiden, for selv med en god opplæring er spillet svært utfordrende i starten. Selv hardcore-spillere fra forgjengerne bør gjøre Young Drivers Test, da det er mye forandringer i Formel 1-bilene siden fjorårets versjon.
Heldigvis merker man stadig fremgang i hvor god man er å kjøre, selv om det er vanskelig. Dette er ikke et spill som leier deg i hånda helt til du havner på første plass hver runde, nei her må man nesten regne med å havne langt nede på statistikklista etter hvert eneste løp. Konkurrentenes AI er svært god, og løpene kan vare utrolig lenge. Banene er også utformet slik at man ikke kan flytte øyna vekk fra skjermen ett eneste sekund, før det faktisk skjer noe.

Vær-systemet er ikke bare stilig, men er også en svært stor del av gameplayet. Ettersom hvordan været er, må man velge forskjellige dekk og kjøremåter, samtidig som man må følge ekstra nøye med på veien under regnvær. Hvis man havner bare litt utenfor løypa kan dekkene bli dekket av grass og grus, noe som dermed gjør veigrepet dårligere. Grass og grus på hjulene kombinert med øs pøs regnvær, går sjelden bra. Selv hvor hardt man kjører dekka kan endre gameplayet. Hvis man tar brå svinger og bremser hardt, kan dekkets temperatur bli så høy at det sprekker.

F1 2012 grafikk er veldig god på noen punkter, men ikke fullt så bra andre. Selve banen, gjenstander, og ikke minst bilene er fantastisk bra laget, mens ting som er utenfor banen, som trær, jorder, gress og lignende ser skrekkelig ut. Selvfølgelig, det er jo meninga at man skal kjøre forbi slikt i 200 km/t, men likevel, det hadde ikke gjort noe hvis Codemasters hadde jobbet litt mer med designet utenfor selve løypa. Spillets lyseffekter er fine, og spesielt refleksjonene i bilens panser og i sølepytter er fantastiske. Det dynamiske vær-systemet funker utrolig bra, og endrer virkelig hvordan man må spille spillet. I tillegg har F1 2012 det peneste regnværet i et bilspill noensinne. På grunn av det dynamiske vær-systemet kan det plutselig begynne å regne under et løp, og da er det svært viktig å få kommet seg inn på pit-stop for å bytte til mer egnede dekk. Uansett hvilke dekktype man bruker under regnvær, er det ikke til å unngå at man må spille på en helt annen måte enn på en tørr bane.

F1 2012 har også en slik «Hvor du bør kjøre og når du bør bremse»-linje under løp, noe som er stadig mer populært i bilspill. Når linja er grønn betyr det at man holder fin fart, men hvis den blir gul bør man sakke ned og hvis den blir rød må man nesten bråbremse. I tillegg viser den deg hvor man bør starte svingen for å komme seg best gjennom. Man kan selvsagt velge å skru av dette hjelpemiddelet, men jeg ønsker i hvert fall dette hjelpemiddelet velkommen, for spillet er vanskelig nok fra før av.
Lydeffektene er fenomenale, og da prater jeg ikke bare om musikkvalg, men om brølene superbilenes motor lager, lyden av dekk mot veien og lignende. Selv om motorlydene til Formel 1-biler stort sett er det samme, har heldigvis Codemasters utelatt å ta den lette veien og gitt alle bilene samme motorlyd. Det er et variert spekter av motorlyder i spillet, samtidig som at de forskjellige dekkene lager forskjellige lyder ettersom hvilket underlag man er på også.
Det er flere moduser i spillet, som Career Mode, Quick Race, Season Challenge, Multiplayer. Når man blir bedre i spillet merker man at det ikke er de datastyrte motstanderne som er utfordringen, men tidsbegrensingen og banen. For selv om spillets AI er forbedret fra fjorårets spill, er det fortsatt mange bilspill med bedre kunstig intelligens. Ofte ender det bare med at motstanderens biler er i veien for deg. Dermed er det befriende å få spille mot andre, ekte mennesker i Multiplayer, selv om jeg personlig alltid havner i støvskyen bak konkurrentene. Man kan spille med opp til 15 andre spillere, mens 8 datastyrte biler er med for å fylle opp tomrommet. Et stort pluss med Multiplayer er at man kan spille over delt skjerm, noe få moderne spill har. Det er i MP man virkelig får oppleve den fulle morroa av F1 2012. I tillegg introduserer F1 2012 også muligheten til å spille over LAN, uten at man mister noe merkbar framerate.

Spillets menyer er stilrene og pene, men de er litt vanskelig å navigere i, i det minste før du begynner å lære deg spillet skikkelig. HUD’en er også litt rotete. Jeg må innrømme at jeg ikke vet hva alt betyr enda, selv etter alle mine timer med spillet. Mellom løp er man ofte i pit-stop. I pit-stop får man en skjerm senket ned mot bilen din, og via den kan du endre diverse innstillinger, starte nytt løp og lignende. Her er det også mange NPC’s som flyr rundt, men noe som virkelig ikke er bra med disse, er animasjonene. Da spesielt ansiktsanimasjonene. Når noen prater med deg ser leppesyncen helt feil ut, samtidig som ikke ansiktet greier å utrykke noen bestemte følelser. Men dette er ikke så viktig, med tanke på at dette spillet handler om å kjøre bil i 250 km/t, ikke å slå av en prat med manageren din eller lignende.


Man får flere biler og team å leke seg med, som McLaren, Red Bull, Ferrari og lignende. Alle lagene som er med i årets Formel 1-løp er med i spillet og alle er spillbare. Ettersom hvilket lag og land man velger får man også forskjellig design på bilen, men det er dessverre ingen mulighet for å kunne costumize sine egne biler. Dette har sikkert Codemasters utelatt med tanke på at man ikke får endre på sine egne biler i ekte Formel 1, men i spill er det alltid moro å ha muligheten til å eie helt unike biler, som har helt annerledes design enn andres.

F1 2012 er et rent, pent, og svært godt gjennomført bilspill. Grafikken har aldri vært bedre, kjørefølelsen har aldri vært bedre og spillmodusene har aldri vært bedre. Til tross for at det kun er små endringer, er det nok til at jeg tør påstå at selv en herdet F1-spiller ikke vil tenke at de har kjøpt det samme spillet om igjen, hvis de kjøper dette og allerede eier 2011-versjonen. Season Challenge gir spillet en helt ny dynamikk, samtidig som for eksempel Young Drivers Test ønskes velkommen. F1 2012 kan imponere med strålende grafikk, god lyd, kule baner, fantastisk kjørefølelse, samt en enorm Formel 1 atmosfære.

Screenshots (10)Se flere »
Kommentarer
Du skal være logget inn for å kunne lese og skrive kommentarer.
Spil Information
Cover
Tittel:
F1 2012
Utvikler:
Codemasters
Utgiver:
Codemasters
Plattform:
Xbox360
Spillere:
1-2
Utgivelsesdato:
21-09-2012
Offisiell webside:
Besøk siden, trykk her
PEGI
PEGI 3
Xboxlife.no Karakter
Gameplay:
8.5
Grafikk:
8.5
Holdbarhet:
7.5
Online:
7.0
Overall: 8.5 / 10
Brukerscore